Skal...skal ikke?!

Tak Sverige :o)

Jeg vil starte mit indlæg med at takke Sverige…takke for de muligheder man/jeg har når man ikke går på arbejde, for at søge om lidt ekstra penge og bare takke Sverige for, at de har lidt længere barsel end i DK. Stort set alle som læser med, ved at jeg IKKE arbejder, er hjemmegående, men læser svensk og p.t. ikke helt har styr om jeg skal det ene eller andet. Og jo jeg skal da arbejde…måske en dag, men jeg ved ikke hvornår. Der er mange ubesvarede spørgsmål, når man flytter til en nyt land, som tager tid at finde svar på, også selvom vi allerede har boet her i 9 måneder nu. Og egentlig vil jeg sige, at først da vi flyttede i hus i juni, begyndte alt så småt at falde på plads. Så det tager altså tid. Når man nu som jeg, ikke arbejder og dermed ikke kan optjene feriepenge OG har barsel til overs fra Danmark, kan jeg søge om forældrepenning. Det betyder, at efter nogle (en del) måneder, har Sverige vurderet min barsel fra Danmark og sammenholdt den med hvad min barsel i Sverige ville have været, trukket den danske barsel fra og vupti, så er der dage jeg kan bruge sammen med mine børn hjemme…og få lidt småpenge for det.  Jeg blev først gjort opmærksom på min mulighed i sommers, gennem andre som havde hørt om det og efter lidt læsning på nettet, ansøgte jeg og i sidste uge fik jeg en lille sum penge, som betaling for at have været sammen med og holdt ferie med mine børn i ca. 6 uger. Er det ikke smart?? Sådan lidt ekstra penge varmer altid godt, især nu hvor jeg selv betaler for mine svensk kurser og netop har besluttet at læse frem til december. Det tog ca. 2 måneder fra den første ansøgning til at de havde besluttet, at jeg godt kunne søge om forældrepenning. Jeg skulle (og Laurits) aflevere papirer fra Udbetaling Danmark vedr. vores tidligere afholdte barsel, så de kunne fastslå hvor meget vi havde afholdt…og processen er lidt lang, da alting foregår på skrift og med posten (de sender jo gud hjælpe mig jeg ved ikke hvor mange breve heroppe) og hvis man prøver at ringe til dem, skal have god tid og tålmodighed, da man sagtens kan være nr. 300 og et eller andet i køen. Så jeg ventede og alt faldt på plads. Det betyder faktisk, jeg igen kan søge om fridage igen når der er Høstlov (efterårsferie) i slutningen af oktober og få lidt penge for at sammen med sine børn. Fantastisk siger jeg bare.

Nå men ugen har været travl, ja faktisk har der været drøn på siden jeg tog til København sidste fredag. Jeg var til fest sammen med gamle kollegaer og vi måtte droppe at holde os vågen kl 05 lørdag morgen og smutte hjem til min gamle kollega Gitte for at sove. Kl 08 skulle jeg sådan ca op og afsted mod lufthavnen. Så jeg var pænt træt da jeg kom hjem og skulle fejre Laurits kommende fødselsdag sammen med hele min svigerfamilie. Jeg sov heldigvis på flyet og var nogenlunde i stand til at mødes med dem til sightseeing i Stockholm, men om eftermiddagen da vi tog hjem, måtte jeg droppe hyggelig samvær med dem og sove et par timer inden vi skulle spise god mad og drikke (mere) rødvin! Familien tog hjem mod DK søndag formiddag og jeg kan konstatere, at det var en super hyggeligt weekend, men hold fast hvor var vi trætte. Der blev ikke lavet meget den dag.

Ellers har vi fejret Laurits fødselsdag. Han skulle have haft en fridag, men pga travlhed og mangel på medarbejdere tog han på arbejde. Vi mødtes dog til frokost inde i centrum, så lidt fejring var der. Jeg skulle alligevel derind for at købe nye (og dyre) bøger til mit nye svensk kursus som starter i næste uge. Derudover har jeg været til mine sædvanlige svenske timer og Ida har haft sin første legekammerat fra klassen med hjem. De legede rigtig godt og vi fandt ud af, at vi bor på samme vej, så det er perfekt. Hun har allerede været forbi endnu engang for at sige hej og spørge om Ida ville lege. Mega hyggeligt.

631057d4-0674-4f48-bedf-2818cdcc2df9

2 lidt mærkelige ting jeg i denne her uge har lært om Sverige, er at de har Kanelbullens dag den 4. oktober. Hvorfor ved jeg ikke, men der var kanelbullar over det hele og i radioen snakkede de om, at alle chefer skulle købe kanelbuller til deres ansatte!!?? Den 4. oktober er også Laurits fødselsdag og da jeg tidligt på morgenen var nede at købe brød hos bageren, stod mega mange mennesker i kø for at købe kanelbuller og man kunne se at dem ude bag ved var i fuld sving med at bage, mærkeligt…men hyggeligt, for de smager jo godt.

Den anden ting er, at jeg har lært hvad et viskeklæder hedder på svensk. Det hedder suddgummi og ja det udtales som sutgummi…det er sgu da mærkeligt. Og når man visker noget ud ja så sudder man! hmm…Men ak ja…sådan er der jo så meget.

I dag kan Laurits og jeg fejre træbryllup. Det hedder det når man har været gift i 5 år. Utroligt som tiden flyver afsted. Det skal fejres med lækkert mad. Så unge vi så ud:-)

img_4501

I morgen får vi besøg af vores danske venner og deres børn og vi skal prøve at planlægge vores skiferie sammen. Ja det er rigtig. Nu skal vi være rigtig svensk og tage på skiferie næste år…wuhuu:o)

Så der er en skøn weekend i vente.

Ha en god en af slagsen :o)

 

 

 

 

Knus og kram fra os i Stockholm

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skal...skal ikke?!