Tilbage til livet i Stockholm...

Kulturforskelle…findes de?

Selvfølgelig er der kulturforskelle mellem Danmark og Sverige. Det kan vi ikke komme uden om. Selvom landene ligger lige ved siden af hinanden, ville nogle, inklusive mig selv være tilbøjelig til at tro, at landene er ret ens. Men det er de ikke, langt fra faktisk. Jeg siger ikke, at det er en dårlig ting, jeg kan jo faktisk lære lidt af det og det er heller ikke negativt ment men jeg kan bare ikke lade vær med at undre mig over, hvor forskellige svenskere og danskere er. I morges i toget overhørte jeg 3 svenske fyre snakke om danskere og København. De havde alle 3 fine ting at sige om byen, hvor hyggelig den er, at de alle 3 elskede at rejse dertil og virkede også ret positive overfor danskere og hvordan vi som personer er. En ting de dog nævnte i deres snak var netop det her med forskellighederne. De synes i forhold til det sociale at danskere var meget mere hjemme mennesker OG gå ud mennesker (begge dele) og knap så private i forhold til svenskere. De syntes om dem selv, at de er sociale i forbindelse med frokost på jobbet hvor de går ud og spiser med kollegaerne, eller går ud når de har fri fra job. De havde en fornemmelse af, at det var vigtig for danskere eller i hvert fald dem som bor i København at man lige tager hjem efter job, får ordnet nogle ting og SÅ tager man ud og er social og spiser, mødes på cafe og i biffen…Rigtig sjovt at sidde og lytte til og jeg havde så meget lyst til at snakke med, men “turde” ikke og lod bare som ingenting og sad og lyttede til deres samtale. Måske det ikke lyder som den store forskel, men ofte har jeg tænkt at generelt, virker de ikke til at have så travlt med at komme hjem og de stresser ikke på samme måde, for at komme ud ad døren. Måske det bare er min observation…?

Jeg er især begyndt at tænke over kulturforskellene efter jeg er begyndt at arbejde. Der føles de mere synlige, også selvom jeg har et dansk job! Men når næsten alt foregår på svensk mærker man forskellighederne. Målene man arbejder mod at nå er de samme men vejen derhen er lidt anderledes. Ofte kan det være svært at kommunikere, selvom jeg kan snakke en del svensk. Vi kan nemt misforstå hinanden tror jeg. Men svenskere virker meget effektive, snakker knap så meget i selve arbejdstiden og arbejder mere end danskere. De snakker måske knap så
meget sammen fordi de har lang frokostpause og ofte går ud og spiser frokost sammen?? Det skal jo siges at ovennævnte er jo absolut generelt og kun ud fra hvad min egen erfaring og observationer siger mig. Derfor kan det både være sjovt, frustrerende, samt til tider mærkeligt og underligt at bo i et andet land selvom det er bare er Sverige. Sverige har mange ting at byde på og mange ting som jeg ville ønske man havde i Danmark og som jeg kommer til at savne den dag vi engang ikke skal bo her mere. For den dag kommer, at vi får lyst til at vende tilbage og så er vi helt sikkert blevet en masse erfaringer samt så meget andet rigere. Det er netop det som er gaven ved at bo i et andet land, selvom det kan være svært at være mange timer hjemmefra ens familie og alt besøg skal planlægges.

Jeg kunne skrive meget mere om kulturforskellene mellem Danmark og Sverige! Og det er jo slet ikke sikkert at andre synes det samme som jeg!

Vi har nu været igang i et par uger efter hjemkomst fra en dejlig ferie meget langt væk og med 9 timers forskel kunne det altså mærkes på søvnen. Den første dag jeg skulle på job, havde jeg sovet ca. 2 timer da jeg stod op, så det var ret cracy. Der gik altså nogle dage før vi sov helt normalt. Efter få dage hjemme fik vi besøg af min veninde og hendes datter. De blev nogle dage og vi fik shoppet, hygget og set lidt af Stockholm. Det var super dejligt med besøg og børnene fik leget en masse. Ida holdte et par dage fri fra fritids, så de kunne lege og mødrene kunne shoppe lidt.

Ida var været med mig på arbejde fordi fritids på skolen havde lukket i 2 dage!Det kunne hun godt tænke sig at prøve igen:-)
I næste uge – onsdag – skal Ida starte i skole igen. I 1.klasse. Kan slet ikke forstå hvor året blev af…Og nu har vi en 4 årig og en 6 årig på vej til 7 år som nu skal i 1. klasse. Nu er hun ikke længere den lille i skolen. Og formentlig får hun nogle bøger. Der var ingen i 0. klasse, så er spændt på at se om hun snart får brug for sin fine skoletaske fra sidste år. Hun har slet ikke brugt den fordi den er alt for stor, når der ingen bøger er i. Jeg ved fra læren at de skal virkelig igang med at læse til efteråret, så har købt en begynder læs let bog på svensk til hende. Håber det kan hjælpe hende lidt på vej. Det bliver spændende at følge hende i det kommende år.

I går var jeg ude at spise lækkert med en masse søde piger. Det kommer I til at høre mere om næste uge.

Ha en fantastisk weekend. Vi skal slappe af og nyde vores danske venners selskab.

Knus og kram fra os i Stockholm

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tilbage til livet i Stockholm...